Uspješne priče

Svetlana Milošević (Hrana i Piće)

Svetlana Milošević

< Nazad

Svetlana je jedna od najvećih proizvođačica lisnatog sira u opštini Kolasin. Veliki je borac i istrajava u ostvarivanju svojih ciljeva.  Svojim primjerom uzor je velikom broju žena koje je poznaju. U period od maja do oktobra boravi na katunu i uživa u svom poslu. Potpunu podršku ima od supruga.

Biznis ideja – Proizvodnja mliječnih proizvoda  / turistička valorizacija katuna

Tokom ljetnjih mjeseci Svetlana zbog izdizanja stoke boravi na porodičnom katunu Ošljak na Sinjajevini. Često joj društvo prave turisti/planinari koji prolaze tuda, sjednu kod nje da se odmore, popričaju i probaju Svetlanine proizvode. Katun Ošljak je na putu za najveći vrh na Sinjajevini - Jablanov vrh i nalazi se na planinarsko-turističkim mapama. Biznis ideja preduzetince je da napravi nadstrešnicu koju bi turisti koristili za odmor, degustaciju hrane i skolnište od kiše. Trenutno na  katunu posjeduje manju kolibu.

Obim proizvodnje

Svetlana može da proizvede 3.000 litara mlijeka mjesečno i od njega napravi do 400 kg lisnatog sira. U jesenjem periodu  proizvodi masni sir u količini od 40 kg mjesečno. Domaćintsvo proizvede i značajnu količinu sušenog mesa, 500 kg prasetine i 800 kg teletine.

Od poljoprivrednih proizvoda domaćinstvo proizvodi sve što može da uspije na imanju, a najviše krompir i to 1 tonu po sezoni.

Vrijednost investicije 

Vrijednost investicije je 3.000,00 €, od čega bi iz sopstenih sredstava Svetlana obezbijedila 30%. 

Kontakt: 

Adresa: Donje Lipovo, Kolašin
Mob: +382 69/074-646
E-mail: v.krgovic@t-com.me 

   

 

Imate li pitanje?